Az elektromos autók népszerűsítése nem eredményezte az elektromos áramforrás fokozott ismeretét. Éppen ellenkezőleg, sok hasznos fizikai érték, amelyet összehasonlíthatnánk az autómodellek között, tisztázatlan okokból “el vannak rejtve” a katalógusokban. Hasonló a töltőkészülékek felszerelését illetően – egy autószalon átlagos vásárlója, sőt az őt kiszolgáló kereskedő sem tudja, melyik védelem fontos, kötelező és mit érint. Mialatt egy belső égésű autót töltünk, néha “jobb” állomásokat választunk – elkerülve azokat, amelyek kevésbé ismertek, és egy dugaszolható autót töltünk, általában azt feltételezzük, hogy az aljzatban lévő áram “jó minőségű”. Azonban a forrástól és a vezetékektől és aljzatoktól függően, amelyeken keresztül az áram áramlik, az áram átadása az autónak különböző szintű kockázatot jelenthet a berendezésekre, az autó elektromos rendszerére és az életünkre nézve.

A téma a plug-in hibridekre is vonatkozik – függetlenül attól, hogy sokkal alacsonyabb energiával töltik, mint a 100% -ban elektromos autókat. Ugyanakkor nominálisan fogyasztják – az aljzatból elérhető maximális áramot. Ugyanakkor ez sokszor több, mint amennyit az ember túl tud élni!

A leggyengébb láncszem

Ami az autó töltésének kérdését illeti, gyakran figyelembe vesszük a villamosenergia-átviteli “lánc” egy részét, mérlegelve annak előnyeit és hátrányait. Ahogy összehasonlítjuk a beépülő autókat, mielőtt megvásárolnánk őket, összehasonlítjuk a kábeleket vagy az eszközöket egymással – vajon melyik a legjobb vagy a legolcsóbb. Ez jó módszer a vásárlás ésszerűsége szempontjából, de csak akkor, ha tudjuk, hogy “láncunk” összes többi eleme hatékony. Ezeket is megfelelően össze kell hangolni és felszerelni kell egymással. Az említett lánc egy fizikai út, amelyen keresztül az elektromos áramnak át kell áramolnia abból a helyből, ahol “beáramlik” a házunkba vagy a lakásba, abba a helyre, ahol befogadja – ez az autó elektromos átalakítója. Van egy kapcsolóberendezés is védelemmel, elektromos kábelekkel és aljzatokkal, amelyekhez különféle töltőeszközök csatlakoztathatók.

Leggyakrabban az eszköz kiválasztásakor nem vesszük figyelembe az elektromos védelemmel kapcsolatos kérdéseket, úgy gondolva, hogy mind a telepítésünk készen áll az autó töltésére, mind a megvásárolt eszköz – az ártól függetlenül – problémamentesen fog működni. Eközben a biztonsági eszközök döntenek a biztonságunkról, és vészhelyzet esetén megvédenek minket és vagyonunkat. Ezért az olcsóbb eszköz kiválasztása nem rossz ötlet, de csak abban az esetben, ha biztosak vagyunk abban, hogy az általunk megkötött árkompromisszum nem befolyásolja azt a biztonsági előírást, amelyet szem előtt kell tartanunk.

Fontos biztosítékok

Az ilyen típusú EVSE készülékek gyakorlatilag soha nem önellátóak, vagyis ahhoz, hogy biztonságosan tölthessük autónkat, azokat egy kiválasztott paraméterekkel és védelemmel ellátott aljzathoz kell csatlakoztatni. Sajnos a témát gyakran a következõ módon érzékelik – ha van dugó és megfelel – biztonságos használni. Sajnos ez nem egészen így van. Annak érdekében, hogy minden biztonságos legyen, a használt aljzatnak szinte mindig egyedi kimenettel kell rendelkeznie az elosztótábláról, és túláram– és differenciáláram-védelemmel kell ellátni. Ez utóbbinak az úgynevezett “B típusban” kell lennie – egyenáram érzékeléssel.

Természetesen néha előfordul, hogy az EVSE-t olyan helyre csatlakoztatjuk, ahol nem ismerjük az elektromos szerelés állapotát. Mindig jó ötlet a legalacsonyabb töltési teljesítménnyel kezdeni, amiben az energiaszabályozás segít. Magában az eszközben lévő további védelem azonban támogatni fogja a töltési folyamat biztonságát vészhelyzet esetén.

Teljesítményszabályozás

Úgy tűnhet, hogy a hatalomszabályozás “apróság”, ami nem is olyan fontos. A legegyszerűbb és legolcsóbb, teljesítményszabályozás nélküli eszközöket a legdrágább elektromos autók tulajdonosai is használják. Sőt, az autók többségéhez szokásos EVSE “töltők” kerülnek hozzá, a jelenlegi beállítások szabályozása nélkül. Az ilyen szabályozás hasznosságának hiánya általában a választott maximális töltöttségi szintet eredményezi – amelyet a vezető gyakran nem is ismer. Ne feledje, hogy bár a készülék felismeri az autó által igényelt áramerősséget és fázisok számát, elektromos rendszerünk “nem tudja”, képes lesz hosszú távú működést garantálni a maximális áramerősség mellett, túlterhelés és következmények nélkül.

A gépkocsikban néha a fedélzeti számítógépen elérhető a teljesítmény-beállítás. Ez azonban általában 2-3 szintre korlátozódik, ráadásul a vezető a hátralévő töltési idő mellett gyakran nem értesül a teljesítményértékről. Ahhoz, hogy megtudja a teljesítményszint értékeit, még néhány prémium kategóriás autó esetében is, magának kell újraszámolnia!

EVSE 2. típus

A 2. típusú csatlakozóval ellátott modellen kívül; AK-EC-07 (5 m, 1,8-3,7 kW), van egy analóg is az 1. típushoz; AK-EC-01 (5 m, 1,8-3,7 kW). A jármű vontató akkumulátorának kapacitásának és a töltésre rendelkezésre álló idő ismeretében mindig képes lesz a lehető legkisebb értékre állítani a töltőáramot. Ez elősegíti a hosszabb élettartam fenntartását. Mindkét Akyga készülék 4 fokozatú teljesítményszabályozással van felszerelve8 A-tól 16 A-ig állíthatunk, a következő teljesítményszinteket kapva: 1,8 kW, 2,3 kW, 2,8 kW és 3,7 kW.

Míg a piacon és a gépkocsikhoz hozzáadott készülékek többsége nem haladja meg a 2,3 kW-ot, az Akyga készülékek lehetővé teszik számunkra, hogy elérjük az egyes wallbox modellek teljesítményszintjét. Ha egy régebbi elektromos jármű alacsonyabb teljesítményű az autó fedélzeti töltőjével, vagy egy plug-in hibriddel, az Akyga EVSE eszközei nagyon jó választás lesz a mindennapi használatra. Mindkét modell megvásárolható.

Forrás – InterCars – “IC News” 88. sz, akyga.com

Vélemény, hozzászólás?