HDMI, SMART TV és a képátvitel – ismerősen hangzik? Igen, néhányan közülünk talán tudják, hogy melyik vezetékről beszélünk ma. De vajon csak a zsinórról van szó? Mi a helyzet a vezeték nélküli képátvitellel? Tanúi vagyunk a vezeték nélküli utópia felemelésének forradalmának a zsinórok felett otthonainkban, tv-képernyőkön, PC-ken és egyéb monitorokon belül. Ideje összefoglalni!

Mi az a HDMI és mit csinál?

Bármilyen furcsán hangzik is az idősebb generációk számára, elmúltak azok az idők, amikor legalább egy pár kábelt kellett használni és belső békét találni ahhoz, hogy mind a hang, mind a videó jó minőségű legyen. Miután összeállt a legnagyobb technológiai óriások szupercsoportja (többek között a Philips, a Sony, a Technicolor és a Toshiba), képesek voltak létrehozni az adatok továbbítására szolgáló audio-videó csatlakozót, ahogy ma már HDMI-nek (High-Definition Multimedia Interface) hívjuk. Kezdettől fogva az otthoni felhasználók számára készült, és lehetővé teszi számukra, hogy szabadon csatlakoztathassák a hanglejátszókat, konzolokat és számítógépeket a monitorokhoz vagy tv-képernyőkhöz. Mindössze egy kompatibilis szabványú interfészre van szükség. A látszólag feltűnésmentes HDMI vezeték nemcsak a HD-minőségű hang és kép közvetítését teszi lehetővé, hanem az eszközök kommunikációját és vezérlését is. Mindössze egyetlen, kis aljzattal a készülékén.

ARC és eARC

Az ARC vagy Audio Return Channel egyfajta protokoll, amely először az 1.4-es HDMI verzióban jelent meg 2009-ben. Leginkább a hangjelek vételével és visszaküldésével működik ugyanazon a kábelen belül. Ami nagyon hasznos lehet, amikor kétirányú hangátvitelről beszélünk. Mindkettő, amikor a lejátszónkról szeretnénk a jelet a tévéhez küldeni, vagy fordítva, a tévétől a soundbarhoz.Az eARC az Enhanced Audio Return Channel szóból származik, és nyilvánvaló, hogy a továbbfejlesztett ARC protokollt jelenti. Manapság már minden HDMI 2.1 kábel ezt működteti. A fő változások a sávszélességben és az adatátviteli sebességben vannak. Ezért a jobb minőségű hangot továbbítja a külső hangszórókhoz. Sajnos, ha két különböző ARC/eARC specifikációjú eszközt csatlakoztatunk, a minőség romlik. Mi több, ajánlott High-Speed with Ethernet kábeleket használni az eARC teljes körű megtapasztalásához.

Egy CEC, amely mindet uralja

Független vezérlőrendszer az összes készülékhez: kezdve a TV-vel, lejátszókkal, konzolokkal. Úgy hangzik, mint egy álom, nem igaz? A neve Consumer Electronic Control (fogyasztói elektronikus vezérlés). Bár a név nem hangzik ismerősen, egyszerű távirányítóról beszélünk – csak egy az összes eszköz bekapcsolásához. A gyártók által használt további nevek: Easylink, Sync, Aynet+. Más szóval: amikor a konzolpadot beindítjuk, nemcsak a TV képernyője világít, hanem a hangszórók és bármely más gyűjtőeszköz, például mozgásérzékelők is.

Bár ez mennyországnak tűnhet, a valóság másképp csapódik le. A gyártók nem igazán követik az irányelveket, és a felhasználónak mindent kézzel kell beállítania. Mondhatjuk, hogy a felhasználó szabadon választhatja meg a beállításokat, de először is döntenie kell. És elég nehéz lehet megtalálni a tökéletes megoldást több különböző márkájú készülékhez.

Az intelligens  SMART TV

Meg kell említenünk a SMART TV-t. Bár ez nem jelenti azt, hogy a mi tévénk valahogy okosabb lenne elődjénél. Ez egy általános elnevezés az internetre és a beépített alkalmazásokra csatlakozó tévékészülékekre. A SMART TV több – gondoljunk rá úgy, mint egy ernyőre a hangvezérlés vagy a gesztusfelismerés stb. technológiájára. Abban mindannyiunknak egyet kell értenünk, hogy ez a kifejezés a család mindkét oldalához tartozik: nemcsak a Netflix, HBO GO és YouTube alkalmazásokkal ellátott tévékhez, hanem a lapos képernyő mögött rejlő mesterséges intelligenciához is. Alapfeltételek: Internetkapcsolat (vezetéken vagy Wi-Fi-n keresztül egyaránt), emellett telepített böngésző és kifejezetten az adott platformokra létrehozott alkalmazások. Például: VOD – természetesen használhatjuk a böngészőt, de valójában az alkalmazást úgy tervezték, hogy HD felbontást és egyéb intuitív funkciókat biztosítson, kifejezetten a SMART TV felhasználók számára.

Vélemény, hozzászólás?