A kis elektromos járművek az utóbbi években nagyon népszerűvé váltak a világ minden tájáról. Nem valószínű, hogy tévedünk, amikor azt állítják, hogy jó úton vannak a járdák és a kerékpárutak. A személyes mobilitású járművek piaca továbbra is növekszik. Nem csak elektromos kerékpárok és robogók kaphatók, hanem egykerékpárok, Segway, Longboards és önkiegyensúlyozó gördeszkák is, amelyek gokartokká is átalakíthatók. A választás hatalmas, tehát senkit sem fog meglepni, ha azt állítja, hogy mindenki képes megtalálni valamit saját magának. Preferenciáitól függően a járműveknek eltérő lehet az alkalmazásuk. Alkalmasak mind tipikus szórakoztató, mind rekreációs célokra.

Elektromos járművek – kinek?

Kezdetben a kisméretű elektromos járműveket gyermekek játékához társították. Most, a közlekedés ezen területének fejlődésével, erős hajlam van arra, hogy az ilyen típusú járművek a hagyományos szállítási módok általános alternatíváivá váljanak. A piacon elérhető sokféleségnek köszönhetően nemcsak játékok találhatók meg, hanem robusztus járművek is, amelyek ideálisak munkahelyre vagy egyetemre történő szállításhoz. Kétségkívül, hogy üdvösségnek bizonyulhatnak azok számára, akik csúcsforgalomban akadályokba ütköznek. Az elektromos járművek megfelelnek az idősek elvárásainak is, akiknek nincs elég erejük, de élvezik a szabadidős kerékpáros túrákat. A mellékelt motornak köszönhetően az utazás sokkal könnyebb és kevésbé fárasztó. Ezek a kétségtelen előnyök az elektromos járműveket az idegenforgalmi ágazatba is bevezetik. Jelentősen felgyorsítják a mozgást, növelik a mobilitást, így egyre gyakrabban használják őket nem csak a turisztikai társaságok, hanem a biztonság és az egyenruhás szolgáltatások is.

Elektromos járművek – környezeti hatás

Az elektromos járművek jellegzetes tulajdonsága egy vagy több villamos motorból álló meghajtás. A belső égésű motoroktól eltérően akkumulátorral működnek – azaz vezetés közben nem bocsátanak ki füstöket. Ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú járművek használata nem csak üzemanyag-megtakarítást jelent, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez.

Hogyan válasszam ki a megfelelő tápegységet a járműmhez?

Nem ritka, hogy a berendezések gyakran használnak bontást. Akkor nincs más teendő, mint egy új javítása vagy vásárlása. Ugyanez vonatkozik a tápegységekre. Sajnos az eredeti tápegységek gyakran nagyon drágák, és ezeket nem nagyon jövedelmező vásárolni. Szerencsére vannak olyan jó pótlások a piacon, amelyek nem alacsonyabbak az eredetinél, és sokkal olcsóbbak.

Hogyan válasszunk egy csere-tápegységet, amely illeszkedik a járműmhez? Sokan szembesülnek ezzel a kérdéssel. De nem feltétlenül kell nehéz feladat. Csak ellenőrizze a régi tápegység hátoldalán található paramétereket (kimeneti feszültség és áram), és ellenőrizze, hogy milyen típusú csatlakozó van-e. Ne felejtse el ellenőrizni az aljzat polaritását (ahol + és -), mivel ez a jármű típusától függően változhat. Az Ön kényelme érdekében az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban használt dugaszok és aljzatok típusait.

  • XLR dugó, más néven 3 DIN és Cannon.
  • Mini XLR dugó, két átmérőben, GX16 és GX12.
  • DC dugasz jellegzetes tüskével 5,5 x 2,1 mm.
  • IEC 169-2 koncentrikus csatlakozó, más néven RCA (CINCH).

Mi van, ha az eredeti tápegység elveszik? Ez egyszerű. A jármű akkumulátorának oldalán legyen egy lemez, amely tartalmazza az akkumulátor paramétereit. Ezt az információt a jármű kézikönyve is tartalmazza. Attól függően, hogy milyen akkumulátor-feszültséget kapunk, a következőképpen választjuk ki a megfelelő tápegységet:

  • egy 12 V-os akkumulátorhoz 14,4 V-os tápegységet választunk,
  • egy 24 V-os akkumulátorhoz 29,4 V-os tápegységet választunk,
  • egy 36 V-os akkumulátorhoz 42 V-os tápegységet választunk,
  • 48 V-os akkumulátor esetén válassza az 54,6 V-os tápegységet,
  • 60 V-os akkumulátor esetén válassza a 67,2 V-os tápegységet,
  • egy 72 V-os akkumulátorhoz 84 V-os tápegységet választunk.

Valami az egyedi jármű szerelmeseinek

Az utóbbi időkben megjelent az egyedi Pedelec (Pedal Electric Cycle) divat. Az Avid DIY rajongói egyedi terveket készítenek, gyakran mindent megtesznek a semmiből. Ide tartoznak az akkumulátorok, amelyek megfelelnek a meghatározott követelményeknek. Ilyen esetekben gyakran nehéz megtalálni a megfelelő csatlakozóval ellátott tápegységet. Éppen ezért az Akyga® sorozat dugasz nélküli tápegységeket tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?